Liga proti rakovine darovala nemocnici peniaze na nové prístroje

03.10.2013 Prešov

Prešov 3. októbra (TASR) – Z finančných prostriedkov, ktoré vyzbierala Liga proti rakovine (LPR) počas tohtoročného Dňa narcisov, sa prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana ušlo 16.000 eur. Nemocnica za ne nakúpila ďalšie prístroje na oddelenia klinickej onkológie a radiačnej onkológie.
“Oddelenie radiačnej onkológie rozšírilo svoje prístrojové vybavenie o fixačnú podložku pre ožarovanie pacientov s karcinómom v oblasti hrudníka. Na tú prispela LPR celou sumou. Oddelenie klinickej onkológie zakúpilo vďaka prostriedkom z LPR laminárny box,” informovala hovorkyňa FNsP J. A. Reimana Renáta Cenková.
Podľa primára oddelenia radiačnej onkológie prešovskej nemocnice Mareka Paľa sú najväčšími výhodami podložky presná fixácia a variabilita nastavenia, čo prispieva k maximálnemu pohodliu pacienta počas ožarovania a tiež k presnosti ožarovania.
Oddelenie klinickej onkológie vykonáva diagnostiku onkologických ochorení, aplikuje chemoterapiu, imunoterapiu, hormonálnu liečbu a zabezpečuje podpornú a paliatívnu starostlivosť pre onkologických pacientov. Tu pribudol laminárny box, ktorý podľa primárky oddelenia Valérie Tkáčovej zabezpečí bezpečnejšiu prácu sestier pracujúcich v rizikovom prostredí s karcinogénnymi látkami – cytostatikami.
Prešovská nemocnica spolupracuje s LPR od roku 2001 (s prestávkou v roku 2006). Príspevky z finančnej zbierky Deň narcisov pre rozvoj oddelení a skvalitnenie liečby onkologických pacientov z celého Prešovského kraja predstavujú za obdobie rokov 2001–2013 približne 115.500 eur.
 

Vyberte región